Dżem z papryczek chili

4.44 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pomysł podsunął mi kolega z pracy... i przepis przyjął się już na dobre. Ja taki dżem dodaję do marynat do mięs, sosu pomidorowego lub odrobinę na kanapkę. Zastosowań jest wiele.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg papryczek chili (piri piri)
    1 kg słodkiej czerwonej papryki
    3 opakowania cukru żelującego (2:1 - 500g na 1 kg owoców)
    1 l wody
    Dodatkowo:
    słoiczki ok. 20-25 o pojemności 190g
Wystaw ocenę:

4.44 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Sosy

Dżem z papryczek chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze słodkiej papryki wydrążamy gniazda nasienne, zaś z papryczek chili odcinamy tylko zieloną łodyżkę (pozostawiamy nasionka). Jeżeli zamiast papryczki piri piri użyjemy ostrzejszej odmiany np. habanero lub jalapenio lepiej usunąć wtedy nasiona bo dżemik będzie piekielnie ostry.
  • dżem z chili 2. Papryki kroimy na kawałki ok. 2 cm i wrzucamy do garnka po czym zalewamy wodą.
  • dżem z chili 3. Papryki gotujemy do miękkości, aż zaczną się rozpadać (ok. 1h). Następnie całość miksujemy.
  • dżem z chili 4. Do zmiksowanej masy dodajemy cukru żelującego i gotujemy jeszcze 2-5 min. Dżem przekładamy do umytych słoiczków i odwracamy słoiki do góry dnem. Tak przygotowany dżem oczywiście nie pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować