Pomysł podsunął mi kolega z pracy... i przepis przyjął się już na dobre. Ja taki dżem dodaję do marynat do mięs, sosu pomidorowego lub odrobinę na kanapkę. Zastosowań jest wiele.
1 godz. 20 min
Składniki:
2 kg papryczek chili (piri piri)
1 kg słodkiej czerwonej papryki
3 opakowania cukru żelującego (2:1 - 500g na 1 kg owoców)
1 l wody
Dodatkowo:
słoiczki ok. 20-25 o pojemności 190g
Dżem z papryczek chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze słodkiej papryki wydrążamy gniazda nasienne, zaś z papryczek chili odcinamy tylko zieloną łodyżkę (pozostawiamy nasionka). Jeżeli zamiast papryczki piri piri użyjemy ostrzejszej odmiany np. habanero lub jalapenio lepiej usunąć wtedy nasiona bo dżemik będzie piekielnie ostry.
2.Papryki kroimy na kawałki ok. 2 cm i wrzucamy do garnka po czym zalewamy wodą.
3.Papryki gotujemy do miękkości, aż zaczną się rozpadać (ok. 1h). Następnie całość miksujemy.
4.Do zmiksowanej masy dodajemy cukru żelującego i gotujemy jeszcze 2-5 min. Dżem przekładamy do umytych słoiczków i odwracamy słoiki do góry dnem. Tak przygotowany dżem oczywiście nie pasteryzujemy.
Komentarze