Dżem z jabłek z przyprawą do piernika

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

pyszny do ciast, deserów, naleśników

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 dużych jabłek np. antonówek
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    11 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Mus Przetwory Dżemy Musy

Dżem z jabłek z przyprawą do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody, gotować dodając cynamon, przyprawę do piernika i cukier. Mieszać czasami. Jak zmiękną utłuc je tłuczkiem, niezbyt dokładnie, aby były wyczuwalne kawałeczki jabłek/ ja mam specjalny tłuczek metalowy z krateczką, więc po utłuczeniu otrzymuję maleńką kosteczkę.
    Gorące przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować