Dżem z jabłek, marchewek i pomarańczy

4.5 (152 ocen)

  • 30 min

pyszne połączenie owoców z warzywami

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg jabłek (przygotowane bez gniazd nasiennych,skórek i pestek)
    1 kg marchewki
    3 pomarańcze
    1/2 kg cukru
    2 opakowania żelfix 3w1
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z jabłek, marchewek i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości.
    W osobnym garnku gotujemy jabłka aż się rozpadną, Do jabłek dodajemy sok świeżo wyciśnięty z 3 pomarańczy i ugotowane marchewki, całość blendujemy na gładki mus, dodajemy na koniec cukier i żelfix gotujemy jeszcze przez około 3 minuty i gotowy gorący dżem przekładamy szybko do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręcamy i odkładamy na bok dnem do góry. Ja przykrywam jeszcze słoiczki bawełnianą ściereczką i czekam aż całkowicie ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować