Dżem z dyni z cynamonowo-cytrusową nutą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dżem z dyni z cynamonowo-cytrusową nutą.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 3 słoiczki po 250 ml:

    dynia prowansalska 1/2 średniej wielkości
    woda 1 szklanka
    cukier kryształ 1/2- 2/3 szklanki
    cynamon 1 łyżeczka
    kora cynamonu
    sok z 1/2 cytryny

Dżem z dyni z cynamonowo-cytrusową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • p 1. Dynię szorujemy, osuszamy. Następnie przepoławiamy i usuwamy pestki. Następnie kroimy w mniejsze kawałki i obieramy ze skóry. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem. Dynię zalewamy wodą, dodajemy korę cynamonu, połowę cukru i dusimy pod przekryciem. Kiedy zmięknie rozgniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, gotujemy bez przykrywki, aby odparować nadmiar płynu.
  • 2. Dodajemy pozostałą ilość cukru, sok z cytryny i cynamon gotujemy mieszając dość często. Dynię można dodatkowo zmiksować jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję dżemu. Gotujący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamknięte słoiki układamy na szmatce dnem do góry i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy