Dżem z dyni i jabłek

4.77 (228 ocen)

Dżem z dyni i jabłek to smakołyk dla malucha i nie tylko

Składniki:

  • 2 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych
    2 kg jabłek bez skóry i gniazd nasiennych
    1 kg cukru
    1 cukier waniliowy
    1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.77 (228 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Przetwory Dżemy Musy

Dżem z dyni i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać 1kg cukru, cukier waniliowy i galaretkę pomarańczową. Smażyć aż dżem będzie gesty. Dżem z dyni i jabłek przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. 20 minut.

Porady

żeby nie był taki słodki można dać płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować