Dżem z dyni i jabłek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jabłko i dynia to idealne połączenie wg mnie :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni (najlepszy kolor mocno pomarańczowy)
    1 kg jabłek
    1 kg cukru
    2 szt. dżemix 2:1
    1 cytryna

Dżem z dyni i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki ścieramy na grubych oczkach tarki. Wrzucamy do garnka o grubym dnie podlewany 1/4 szklanki wody i dusimy do miękkości. Jabłka obieramy ze skórki i również ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy z dżemix-em. Gdy dynia jest już miękka wrzucamy jabłka i wszystko razem dusimy. Gdy jabłka ładnie się nam już rozprażyły dodajemy cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków zakręcamy i ustawiamy na 30 minut na zakrętkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy