Pyszny, lekko słodki, idealny do bułek, ale także do naleśników, przekładania i pieczenia ciast. Smakiem przypomina dżem brzoskwiniowy. Jednym słowem - słońce zamknięte w słoiku.
20 min
Składniki:
1,5 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych
1,5 kg jabłek bez skórki i gniazd nasiennych
1 szklanka cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 galaretka brzoskwiniowa
1 szklanka wody
Dżem z dyni i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię i jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć wszystko w robocie na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody i zagotować co jakiś czas mieszając. Gotować około 25 minut.
2.Po tym czasie wsypać cukier, kwasek i galaretkę brzoskwiniową. Gotować jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Gorącą dynię przekładać do czystych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować słoiki około 5 minut.
Komentarze