Dżem z dyni i jabłek

4.5 (179 ocen)

  • 20 min

Pyszny, lekko słodki, idealny do bułek, ale także do naleśników, przekładania i pieczenia ciast. Smakiem przypomina dżem brzoskwiniowy. Jednym słowem - słońce zamknięte w słoiku.

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych
    1,5 kg jabłek bez skórki i gniazd nasiennych
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z dyni i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ścieramy na tarce 1. Dynię i jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć wszystko w robocie na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody i zagotować co jakiś czas mieszając. Gotować około 25 minut.
  • Gotowe 2. Po tym czasie wsypać cukier, kwasek i galaretkę brzoskwiniową. Gotować jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Gorącą dynię przekładać do czystych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować słoiki około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować