Dżem z czereśni

0 (0 ocen)

  • Średni

Dzięki dodatku kardamonu dżem ma oryginlany, ziołowy smak. Bardzo pyszny!! Polecam

  • Średni

Składniki:

  • - czereśnie: 3 kilogramy
    - cukier: 2.5 kilograma
    - żel-fix do dżemów: 3 opakowania
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - kardamon (nasiona): 10 sztuk

Dżem z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć, wypestkować. Zasypać cukrem, przykryć i odstawić na 3 godz. Następnie dodać cukier waniliowy oraz wyskubane ziarenka kardamonu. Zagotować, wsypać żel do dżemów, gotować ok. 20 min na małym ogniu. Przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić. Odstawić do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy