Dżem z czereśni domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie umyłem, osuszyłem, pozbawiłem ogonków, wydrylowałem.
Czereśnie umieściłem w garnku o grubszym dnie. Zasypałem cukrem i kardamonem. Odstawiłem do lodówki na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
Garnek umieściłem na palniku. Na początku gotowałem na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejszyłem ogień. Dodałem sok i skórkę z cytryny.
Smażyłem 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się.
Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy.
Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
Komentarze