Dżem z czereśni domowy

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowy dżem jest zdecydowanie smaczniejszy od tego ze sklepu. Obdarowani czereśniami przez siostrę zrobiliśmy między innymi dżem.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg czereśni
    250 g cukru
    1 łyżka otartej skórki z cytryny
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z czereśni domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyłem, osuszyłem, pozbawiłem ogonków, wydrylowałem.
    Czereśnie umieściłem w garnku o grubszym dnie. Zasypałem cukrem i kardamonem. Odstawiłem do lodówki na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
    Garnek umieściłem na palniku. Na początku gotowałem na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejszyłem ogień. Dodałem sok i skórkę z cytryny.
    Smażyłem 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się.
    Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy.
    Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować