Dżem z arbuza

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem biologiem na emeryturze. Pracowałam na uczelni. Dżem z arbuza to w moim domu rodzinnym tradycja– ojciec pochodził z południa Europy.

Składniki:

  • ● 1 dojrzały arbuz
    ● 2 kg cukru na każdy 1 kg arbuza
    ● sok z cytryny
    ● laska wanilii

Dżem z arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwony miąższ dojrzałego
    arbuza zjadamy, a biały,
    po zdjęciu zielonej skóry,
    kroimy w kostkę i gotujemy
    10-15 minut. Następnie odcedzamy
    i zalewamy zimną
    wodą.
  • 2. Przygotowujemy syrop
    z cukru, odrobiny wody i soku
    z cytryny do smaku – ma
    być klejący. Wrzucamy do
    niego arbuza i kawałki wanilii
    dla zapachu. W czasie gdy
    przygotowujemy dżem, słoiki
    sterylizujemy w piekarniku.
    Gorący dżem przekładamy
    do słoików i zakręcamy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy