Dżem truskawkowy

4.5 (166 ocen)

  • 25 godz. 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny zapas na zimę.

  • 25 godz. 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże truskawki: 1 kilogram
    - cukier: 80 gramów
    - wanilia w lasce: 2 sztuki
    - sok z limonek: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Sok

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Z truskawek usuwamy szypułki, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, układamy je na sitku i czekamy aż ścieknie cała woda.

    Truskawki przekładamy do garnka, większe dzielimy na połówki, zasypujemy cukrem
    i odstawiamy na noc do lodówki aby puściły sok.

    Następnego dnia truskawki zagotowujemy, dodajemy sok z limonek.
    Odstawiamy na kolejne 12 godzin.
    Następnego dnia odlewamy sok i gotujemy dżem na małym ogniu około 40-50 minut często mieszając.

    Do dżemu dolewamy sok z truskawek, wyskrobujemy ziarenka wanilii i gotujemy jeszcze 10 minut.
    Przekładamy zawartość garnka do wyparzonych słoiczków szczelnie zakręcamy.

    Słoiczki umieszczamy w piekarniku, nastawiamy temperaturę na 180 stopni, po osiągnięciu temperatury odliczamy 10 minut,
    otwieramy piekarnik i czekamy aż słoiczki przestygną.
    Mam pewność, że słoiczki są dobrze zabezpieczone i zawartość ich się nie popsuje.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować