Dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Domowe przetwory samodzielnie przygotowane są smaczne i zdrowe, polecam dżem truskawkowy, który skusi smakoszy sezonowych owoców.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg. truskawek
    0,5 szkl. cukru
    1 op. cukru żelującego np. Dżemiks
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki szypułkujemy, myjemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 2-3 godz., następnie gotujemy 10 min. od momentu, kiedy sok zacznie bulgotać, na małym ogniu, często mieszając.
  • 2. Opakowanie cukru żelującego miksujemy z 2 szkl. gorącego soku powstałego w trakcie gotowania truskawek. Zmiksowaną masę wlewamy do pozostałego dżemu, mieszamy dokładnie i gotujemy kolejne 10 min.
  • 3. Gorącym dżemem napełniamy słoiki i natychmiast zakręcamy. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować