Dżem truskawka-róża

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rok temu, podczas ostatniego sezonu na truskawki i róże, uczyniłam przymiarkę do dżemu łączącego w sobie oba te nieludzko pachnące i pyszne składniki. Ponieważ dżem udał się bardzo smaczny, to już na koniec jesieni, a najdalej na początku zimy zniknął ostatni jego słoik.
W tym roku zrobiłam go więcej i postanowiłam pokazać Wam.
Dżem, w którym łączą się smaki i zapachy truskawek i róż. Jest mięciutki, idealnie nadaje się do smarowania blatów tortów, robienia różnych ciasteczek, czy też zajadania z chałką i ciepłym mlekiem. Smaki i zapachy zamknięte w słoiku na pewno przypomną nam ciepłe dni, kiedy nastanie jesień i zima :)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1kg truskawek
    - 10dag płatków róży jadalnej (polecam damasceńską) na 1kg truskawek, przy większej ilości truskawek odpowiednio więcej płatków
    - żelfix/dżemix/konfiturex (albo coś takiego)
    - cukier w ilości podanej na opakowaniu producenta danego żelfixu czy konfiturexu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Dżem truskawkowy

Dżem truskawka-róża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie myjemy pod zimną wodą.
    Obrywamy odpowiednią ilość płatków róż i dodajemy do truskawek. Można obciąć białe podstawy płatków, jednak ja tego nie robię.
  • 2. Do gara z truskawkami i płatkami róż wtykamy blender i byle jak miksujemy całość. Niezbyt starannie, niech tam sobie pływają kawałki truskawek i płatki róż.
  • 3. Dosypujemy odpowiednią ilość żelfixu (zwykle producenci zalecają 1opakowanie na 1kg owoców) i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, często mieszając.
  • 4. Do zagotowanego dżemu dosypujemy cukier. Ja miałam żelfix 3:1, użyłam więc 30-35dag cukru. Starannie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Pozostało nam teraz jakieś 2 minuty gotowania. Jeśli pogotujemy pół minuty dłużej, nic się nie stanie ;) W międzyczasie szumujemy, czyli łyżką szumówką (taką dużą dziurawą) zbieramy zanieczyszczenia, które pojawiają się w formie piany.
  • 5. Gorący dżem rozlewamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Mocno i szczelnie zakręcamy, po czym odstawiamy do góry dnem na gruby ręcznik. Kiedy zapełnimy wszystkie słoiki, szczelnie okręcamy je drugim grubym ręcznikiem lub ciepłym kocem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach, gdy będą lekko ciepłe, możemy postawić je głową... tzn. zakrętką ;) do góry.

    Prościzna, prawda?? ;)






    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować