Dżem rabarbarowy

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jeden z moich ulubionych dżemów. Najlepszy do naleśników.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 1 kg rabarbaru różowego lub czerwonych części łodyg ze zwykłego rabarbaru
    - ok 600 g cukru (w zależności od kwaśności rabarbaru)
    - 2 pomarańcze
    - 2 laski wanilii

    Na ok. 4 słoiczki 220 ml.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, kroimy w plastry (jeśli jest gruby i twardy najpierw zdejmujemy wierzchnią skórkę). Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Pomarańcze myjemy, obieraczką do warzyw zdejmujemy kilka sporych „wiórów” skórki pomarańczowej. Następnie pomarańcze pozbawiamy białej skórki i błonek, kroimy na małe kawałki. Pomarańcze, laskę wanilii oraz skórki pomarańczowe razem z rabarbarem umieszczamy w rondlu z grubym dnem i smażymy ok. 15-20 min, aż dżem zgęstnieje (od czasu do czasu mieszamy i lekko dociskamy, aby przyśpieszyć rozpadanie się rabarbaru). Laski wanilii i kawałki skórki pomarańczowej wyjmujemy. Skórki wyrzucamy, laski rozcinamy i nożem wyjmujemy nasionka. Dodajemy je do dżemu, mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować