Dżem morelowy bardo dobrze łączy się z aromatami kwiatu lawendy, więc postanowiłam ten cudowny smak zamknąć w słoiku by przypomniał ciepło lata w zimowy wieczór.
Składniki:
kg moreli
pół kg cytryn ekologicznych
około 1,5 - 1,75 kg cukru
łyżka suszonych kwiatów lawendy
około szklanki wody
Dżem morelowo - cytrynowy z kwiatem lawendy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele nacinamy na czubku na krzyż. Sparzamy przez chwilę wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestki. Morele kroimy w kostkę. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę. Ze wszystkich wyciskamy sok. W garnku o grubym dnie mieszamy morele, skórkę, sok, kwiaty lawendy, cukier i wodę. Gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu. Gorącym dżem przekładamy do wyparzonych i odkażonych spirytusem słoików. Dżem zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Komentarze