Dżem malinowo – brzoskwiniowy

5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nie ma moim zdaniem fajniejszego prezentu niż słoiczek pysznego dżemu przygotowanego z malin i brzoskwiń.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dżem malinowo – brzoskwiniowy
    500 gram malin
    1 kg brzoskwini
    2-3 szklanki cukru
    Sok 1 /4 limonki
    Skórka z 2 jabłek
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem malinowo – brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny płuczemy zasypujemy 1 szklanką cukru i odstawiamy na godzinę.

    Brzoskwinie nacinamy, zalewamy wrzątkiem, przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki. Brzoskwinie kroimy na pół usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Do pokrojonych brzoskwiń wyciskamy sok z limonki i zasypujemy je 1 szklanką cukru – odstawiamy na godzinę.

    Brzoskwinie przekładamy do garnka zagotowujemy zmniejszamy ogień, gotujemy 15 minut, następnie dodajemy maliny i gotujemy na wolnym ogniu wszystko razem około 45 minut.

    Do dżemu dodajemy skórkę z jabłka i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i zostawiamy dżem do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

    Po tym czasie sprawdzamy konsystencję dżemu jeśli jest już gęsty zagotowujemy go ponownie i przelewamy do wyparzonych słoików, jeśli jednak konsystencja jest nadal płynna, gotujemy go wraz ze skórką z jabłka jeszcze godzinę lub do uzyskania pożądanej konsystencji.

    Czas przygotowania zależy od mocy kuchenki i zawartości naturalnej pektyny w skorce jabłka :D

    Słoiki wypełnione dżemem, zakręcamy i stawiamy na desce do góry dnem i zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia, następnie słoiki odwracamy i chowamy, smacznego ;D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jabłka Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować