Dżem jabłkowy z jeżynami.

4.48 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Słodkie jabłka z kwaskowatymi jeżynami to idealne połączenie na dżem. Polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 300 gr jeżyn
    1,7 kg jabłek – bez gniazdek i skórek
    1kg cukru żelującego
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem jabłkowy z jeżynami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem jabłkowy z jeżynami. 1. Jabłka obieramy i usuwany skórkę i gniazdka. Kroimy w kostkę, i dajemy je do miski z wodą, aby nie zbrązowiały.
  • Dżem jabłkowy z jeżynami. 2. Jeżyny myjemy, odcedzamy i wsypać je do miski. Jabłka i jeżyny ważymy, aby ich w sumie było 2 kg.
  • Dżem jabłkowy z jeżynami 3. Owoce przekładamy do dużego garnka i dodajemy cukier żelujący. Dobrze wymieszać. Doprowadzamy owoce do wrzenia, często mieszając.
  • Dżem jabłkowy z jeżynami. 4. Gdy pojawi się piana dodajemy łyżeczkę cynamonu. Jeszcze raz wymieszać. Garnek zdejmujemy z ognia i wlewamy dżem do słoików. Zakręcamy je i odstawiamy do góry nogami na deskę do całkowitego wychłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować