Dżem gruszkowo-imbirowy

4.49 (155 ocen)

  • Łatwy

Cudowny dodatek do gofrów i racuchów. Mi najlepiej smakuje z tradycyjnym buncem :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - gruszki: 2 kilogramy
    - imbir świeży posiekany: 80 gramów
    - cukier: 2 szklanki
    - sok z 2 cytryn: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem gruszkowo-imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy, usuwam gniazda nasienne i drobno kroimy.
  • 2. Gruszki wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, imbir i sok z cytryny. Gotujemy około 1 godziny mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje.
  • 3. Gorącą dżem przekładamy do wysterylizowanych słoiczków.
  • 4. Słoiczki zakręcamy, odwracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia.
  • 5. Przechowujemy w ciemnym i zimnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować