DŻEM CZEREŚNIOWY Z OCTEM BALSAMICZNYM I PIEPRZEM

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Dodatek octu balsamicznego i ostrego pieprzu sprawia, że ten dżem jest wyjątkowy!Zaskakujące połączenie składników i absolutnie wyjątkowy smak!Idealnie pasuje do chrupiących grzanek, tostów, naleśników, racuchów a nawet mięs!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * czereśnie – 650 g
    * cukier żelujący 2:1 – 500 g
    * ocet balsamiczny – 50 ml
    * kolorowy ziarnisty pieprz – 1 łyżeczka

Dżem czereśniowy z octem balsamicznym i pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Czereśnie myjemy, usuwamy pestki.

    500 g miksujemy z octem balsamicznym, pozostałe kroimy.

    W miseczce mieszamy cukier żelujący zarówno ze zmiksowanymi i pokrojonymi czereśniami, przykrywamy, odstawiamy na ok.2-3 godz.

    Po tym czasie przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 4 minuty cały czas mieszając.

    Wrzucamy posiekany pieprz i dokładnie mieszamy.

    Przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy