Dyniowy krem z mleczkiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pełny koloru, rozgrzewający jesienny krem. Mleczko kokosowe, imbir, curry i kurkuma nadają orientalnego smaku.Dyniowy krem z mleczkiem kokosowym to bardzo smaczna jesienna zupa.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1,5 litra bulionu warzywnego
    • 2 kg dyni
    • 1 cebula
    • 100 ml mleczka kokosowego
    • olej
    • pieprz, sól
    • kurkuma, imbir, curry suszone
    • pestki dyni i siemienia lnianego

Dyniowy krem z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obierz i pokrój na kawałki. Cebulę obierz pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj pokrojoną dynię i chwilę wszystko posmaż, mieszając od czasu do czasu. Zalej bulionem (tak by dynia była przykryta) gotuj ok. 20 minut. Po lekkim ostygnięciu zmiksuj. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Dodaj przyprawy, skosztuj i dopraw. Wlej do miseczki i posyp prażonymi pestkami dyni i lnu. Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy