Dyniowo daktylowe bułeczki scones

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealny przepis dla osób lubiących słodkości, ale te które nie szkodzą naszemu zdrowiu. Połączenie słodkich daktyli i chrupiących orzechów z pewnością pomoże walczyć z jesienną chandrą. Smacznego!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia zmiksowana i ugotowana: 1 szklanka
    - jajka klasa L: 2 sztuki
    - mąka pszenna grahamowa typ 1850: 2 szklanki
    - Mąka pszenna typ 550 (luksusowa): 1 szklanka
    - daktyle suszone: 0.5 szklanki
    - woda przegotowana gorąca: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - cynamon: 1.5 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa, imbir: 0.25 łyżeczki
    - orzechy włoskie grubo pokrojone: 0.75 szklanki
    - olej rzepakowy lub dobra oliwa: 0.33 szklanki
    - sól: 0.75 łyżeczki
    POSYPKA:
    - cukier wanikiowy: 1 opakowanie
    - cynamon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyniowo daktylowe bułeczki scones - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowe bułeczki daktylowe 1. Daktyle kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
    W dużej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sól, orzechy i proszek do pieczenia.
    W drugiej misce mieszamy lekko ubite jaja z dynią i wystudzonym ,ale ciepłym syropem z daktylami i olejem.
    Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy.
    Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko lepkie ale dawać się formować, można je podsypać 2 łyżkami mąki.
    Ciasto podzielić na pół.
    Uformować koła,położyć na papierze do pieczenia, pokroić na 4 części, zmoczyć wodą i obsypać posypką, która ślicznie dekoruje całość.
    Piec w 200 stopniach ok 20 minut, aż ślicznie wyrosną i będą złociste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować