Idealny przepis dla osób lubiących słodkości, ale te które nie szkodzą naszemu zdrowiu. Połączenie słodkich daktyli i chrupiących orzechów z pewnością pomoże walczyć z jesienną chandrą. Smacznego!
Dyniowo daktylowe bułeczki scones - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
W dużej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sól, orzechy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy lekko ubite jaja z dynią i wystudzonym ,ale ciepłym syropem z daktylami i olejem.
Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy.
Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko lepkie ale dawać się formować, można je podsypać 2 łyżkami mąki.
Ciasto podzielić na pół.
Uformować koła,położyć na papierze do pieczenia, pokroić na 4 części, zmoczyć wodą i obsypać posypką, która ślicznie dekoruje całość.
Piec w 200 stopniach ok 20 minut, aż ślicznie wyrosną i będą złociste.
Komentarze