Dyniowo -chalwowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka, ubijamy aż pianą będzie szklista. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 170 stopni. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Masa1. Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę, rozgotowujemy że szczyptą soli na puree. Odmierzamy 3 szklanki. Przekładamy do rondla, dodajemy suche galaretki i podgrzewamy aż sie rozpuszczą. Tężejącą masę nakładamy na 1 częśc biszkoptu. Przykrywamy drugim blatem. Masa 2 Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodajemy pokruszona chalwe. Gdy krem będzie jednolity wykładamy na wierzchu biszkoptu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.
Porady
Ciasto najlepiej studzić do następnego dnia. Wtedy najlepiej się kroi.
Komentarze