Dyniowo -chalwowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna propozycja jesiennego ciasta , doskonałe nie tylko na Halloween

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: 6 jaj
    Szklanka cukru
    Szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa 1.
    3 szklanki puree z dyni
    3 galaretki pomarańczowe
    Masa 2
    1.5 kostki masła
    20 dag chałwy.
    Pół szklanki cukru pudru
    Dodatkowo
    Tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Dyniowo -chalwowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowo chalwowa pychotka 1. Jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka, ubijamy aż pianą będzie szklista. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 170 stopni. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Masa1. Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę, rozgotowujemy że szczyptą soli na puree. Odmierzamy 3 szklanki. Przekładamy do rondla, dodajemy suche galaretki i podgrzewamy aż sie rozpuszczą. Tężejącą masę nakładamy na 1 częśc biszkoptu. Przykrywamy drugim blatem. Masa 2 Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodajemy pokruszona chalwe. Gdy krem będzie jednolity wykładamy na wierzchu biszkoptu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.

Porady

Ciasto najlepiej studzić do następnego dnia. Wtedy najlepiej się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować