Dyniowe risotto z tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Tradycyjnie przygotowane risotto. Proste i smaczne.

  • 25 min

Składniki:

  • 150 g ryżu arborio
    -ok. 450 ml bulionu warzywnego
    -100 ml białego wina
    -1 cebula
    -3 ząbki czosnku
    -1 szklanka dyniowego puree
    -1 (czubata) łyżeczka masła
    -1 łyżeczka suszonego tymianku( lub 3 gałązki świeżego)
    -2 łyżki startego parmezanu
    -1 łyżka oleju rzepakowego
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dyniowe risotto z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulę.
    Wsypać ryż. Kiedy ziarenka się podsmażą, dodać wino. Zmniejszyć ogień i czekać aż ryż wchłonie alkohol.
    Dolać 250 ml bulionu. Gotować, często mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, dodać puree oraz resztę bulionu.
    Gotować, aż ryż będzie miękki, a całość uzyska odpowiednią konsystencje. Dodać sól, pieprz, tymianek, dokładnie zamieszać, dodać masło oraz starty parmezan. Ponownie zamieszać, wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i odstawić na parę minut. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować