Dyniowe muffinki z orzechami pekanowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy miąższ dyni. Kroimy go na małe kawałki i i dusimy w niewielkiej ilości wody około 10 min. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy formę do mufinków (smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką). Następnie dynię trzeba odsączyć i zmiksować. Orzechy pekanowe uprażyć bez tłuszczu na patelni i jak przestygną pokroić na drobno.
2.Mąkę wymieszać ze zmiksowaną dynią. Dodać cukier trzcinowy, orzechy, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Jajko roztrzepać i wymieszać z maślanką i olejem. Następnie połączyć obie masy i dokładnie wymieszać. Ja to robię łyżką, ale można użyć miksera.
3.Foremki do mufinków napełnić do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku 20-30 min aż będą miały złotobrązowy kolor.
Komentarze