dyniowe muffinki z orzechami pekanowymi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oryginalny smak - z pewnością przypadną do gustu wielu łasuchom. Niezbyt słodkie, ale za to zdrowe. Unikalna kompozycja przypraw wzbogaca smak.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - miąższ dyni: 200 gramów
    - orzechy pekan: 100 gramów
    - mąka pszennej: 150 gramów
    - cukier trzcinowy nierafinowany ciemny: 100 gramów
    - proszek do pieczenia (płaskie łyżeczki): 2 łyżeczki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 5 łyżek
    - maślanka: 150 gramów
    - gałka muszkatołowa do smaku: 2 szczypty
    - imbir mielony: 2 szczypty
    - cynamon: 2 szczypty
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Dyniowe muffinki z orzechami pekanowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy miąższ dyni. Kroimy go na małe kawałki i i dusimy w niewielkiej ilości wody około 10 min. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy formę do mufinków (smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką). Następnie dynię trzeba odsączyć i zmiksować. Orzechy pekanowe uprażyć bez tłuszczu na patelni i jak przestygną pokroić na drobno.
  • 2. Mąkę wymieszać ze zmiksowaną dynią. Dodać cukier trzcinowy, orzechy, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Jajko roztrzepać i wymieszać z maślanką i olejem. Następnie połączyć obie masy i dokładnie wymieszać. Ja to robię łyżką, ale można użyć miksera.
  • 3. Foremki do mufinków napełnić do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku 20-30 min aż będą miały złotobrązowy kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować