Dyniowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Dyniowe muffinki są idealnym połączeniem zdrowia i słodyczy. Serdecznie polecam!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki na około 16 muffinek:
    – 600g puree z dyni (dynię można upiec w piekarniku lub w parowarze i potem zblendować)
    – 350g pełnoziarnistej mąki
    – 80g cukru trzcinowego
    – 2 jajka
    – 2 łyżeczki cynamonu
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – szczypta soli

Dyniowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsącz puree z nadmiaru wody. Moja dynia była mięsista, więc nie było takiej potrzeby.
  • 2. Wymieszaj dokładnie suche składniki z jajkami i puree (nie może być gorące).
  • 3. Przełóż do silikonowych foremek lub papilotek.
  • 4. Piecz muffinki około 35min w temperaturze 180°C.

Porady

Moje babeczki dodatkowo polałam odrobiną lukru własnej roboty. Oczywiście można pominąć ten krok.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy