Dyniowe ciasteczka owsiane

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

W dniu pieczenia są chrupiące, potem stają się bardziej miękkie, ale długo zachowują świeżość, około 10 dni. Ale jestem ciekawa, czy znalazłby się ktoś u kogo tak długo poleżą. Ciastka robi się raz dwa i naprawdę nie da się nic zepsuć.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, jaglanej lub ryżowej
    1 łyżeczka sody
    
1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/4 łyżeczki soli
    1 1/2 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    3/4 szklanki puree dyniowego
    1/2 szklanki orzechów, posiekanych
    1/2 szklanka żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Dyniowe ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pie­kar­nik roz­grzać do 170 stop­ni. W dużej misce do­kład­nie wy­mie­szać wszyst­kie syp­kie skład­ni­ki poza płat­ka­mi, następ­nie dodać płat­ki i po­now­nie krót­ko wy­mie­szać.
  • 2. W małej misce do­kład­nie wy­mie­szać olej, cu­kier oraz puree dy­nio­we na gład­ką emul­sję. Wlać mokre skład­ni­ki do suchych, do­kład­nie wy­mie­szać, na ko­niec wsy­pać żu­ra­wi­nę oraz orze­chy i wmie­szać w cia­sto.
  • 3. Dużą bla­chę wy­ło­żyć pa­pie­rem do pie­cze­nia. Przy po­mo­cy łyzki na­kła­dać por­cje cia­sta, na­stęp­nie lekko spłaszczyć. Piec przez 17 – 20 minut, po czym wyjąć i wsta­wić po­zo­sta­łą par­tię cia­stek.

Porady

Puree z dyni robi się poprzez upieczenie obranej dyni w piekarniku, a następnie zblendowanie go.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować