Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W dużej misce wymieszać mąkę, przyprawy, sól, proszek,orzechy i cukier.Wymieszać, po czym dodać zimne pokruszone masło.
W drugiej misce ubić lekko jajka i dodać do nich olej i dynię, dokładnie wymieszać.
Wlać mokre składniki do suchych i wyrobić ciasto. Może się okazać ,że będzie potrzeba jeszcze dodać mąki ale nie dawajmy więcej niż 2-3 łyżek. Zależy to od stopnia wilgotności dyni, jeśli słabo ją odparowaliśmy, a radzę to zrobić maksymalnie, będziemy zmuszeni dodać jeszcze sporo mąki, a wtedy bułeczki mogą wyjść twarde.
Ciasto powinno być spójne, jednak rzadsze niż na pierogi.
Masę dzielimy na pół i formujemy dwie kulki, spłaszczamy je, układamy na papierze do pieczenia i kroimy na 4 równe części.
Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem, bułeczki moczymy wilgotną dłonią i obsypujemy posypką.
Wkładamy do gorącego pieca, temp 200 stopni i pieczemy do złotości ok 20 minut, góra dół termoobieg.
Podajemy ciepłe, z masłem i powidłami, najlepiej kwaskowatymi, np. jak u mnie ze śliwek. Najlepsze z kawą zbożową i mlekiem.
Komentarze