Dyniowa pasta do chleba

4.5 (191 ocen)

  • 15 min

Pyszny zamiennik wędlin, nie tylko dla wegetarian :-)

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 małej dyni (około 500g)
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki kurkumy
    100g łuskanego i podprażonego na suchej patelni słonecznika
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kanapki Pasty

Dyniowa pasta do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
  • 2. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną dynię, dolać troszkę wody i dusić do miękkości na wolnym ogniu.
  • 3. Dodać przyprawy.
  • 4. Gdy woda odparuje a dynia będzie miękka, zmiksować ją w blenderze.
  • 5. Do zmiksowanej dyni dodać słonecznik i wymieszać.
  • pasta z dyni 6. Pasta jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.

Porady

Zamiast słonecznika do pasty można dodać podprażone pestki dyni lub płatki migdałowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować