Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

4.5 (191 ocen)

Wiem, że sezon na dynię już się skończył, jednak można ją jeszcze dostać w niektórych sklepach.

Składniki:

  • 1kg dyni
    1 puszka pomidorów lub 4 pomidory pokrojone, bez skórki
    1 cebula
    1/2 szklanki śmietany lub jogurt naturalny
    1 łyżka masła
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki tartego żółtego sera
    1 łyżeczka curry
    1 łyżka miodu
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    dodatkowo: posiekana zielenina - szczypior, natka pietruszki czy inne
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę, włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiec 10 minut w 180st.C.
    Masło rozpuścić na patelni, zrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory. Dusić wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu, aż wszystko zmięknie. Zdjąć ognia, doprawić solą, pieprzem, miodem, curry, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos wymieszać ze śmietaną, zalać nim dynię. Posypać startym serem.
    Wszystko zapiekać ok. 20 minut, do momentu zrumienienia sera.
    Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować