Dynia pieczona z papryką,szafranem i boczkiem

0 (0 ocen)

Przepyszna potrawa z pieczoną dynią i papryką doskonale pasuje do ugotowanego na sypko ryżu.Polecam:)

Składniki:

  • 300 g dyni pokrojonej w małą kostkę
    1 zielona i 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    6 plasterków cieniutkiego boczku,pokrojonych w kostkę lub paseczki
    4 ususzone gałązki tymianku cytrynowego
    1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
    szczypta płatków chili
    2 szczypty szafranu
    sól,pieprz i sproszkowana papryka do smaku
    2 łyżki oliwy lub oleju

Dynia pieczona z papryką,szafranem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia pieczona 1. Pokrojona paprykę i dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego .Ususzone gałązki tymianku połamać na mniejsze kawałki. Dodać pokrojony boczek,przyprawy, skropić wszystko olejem i delikatnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą
    i wstawić do piekarnika na ok 30-40 min. Piec w temperaturze 190 C.
  • dynia 2. Po upieczeniu gorące podać z ryżem. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy