Dwukolorowy pasztet z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny, aromatyczny, dwukolorowy i oczywiście zdrowy ;) . Taki właśnie jest wegetariański pasztet na bazie soczewicy czerwonej i zielonej. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na keksówkę 33 x 11 cm :

    2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
    0,5 szklanki kaszy kuskus -zalewamy szklanką gorącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, żeby kasza wchłonęła cały płyn
    niepełne pół szklanki oleju rzepakowego + 3 - 4 łyżki do obsmażenia warzyw
    niepełne pół szklanki oleju spod suszonych pomidorów
    Ok. 8 suszonych pomidorów
    2 cebule
    2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
    2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
    1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach
    Sól
    Pieprz
    Łyżeczka gałki muszkatołowej
    Skórka otarta z 1/2 cytryny
    4 żółtka
    duży pęczek bazylii
    świeży imbir- ok. 1-2 cm
    Mąka jaglana do oprószenia formy + odrobina oleju do natłuszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Dwukolorowy pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
    Marchewkę przesmażamy na łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do ugotowanej czerwonej soczewicy. Pietruszkę również smażymy na oleju i kiedy straci swoją surowość dodajemy ją do soczewicy zielonej. Do soczewicy czerwonej dajemy połowę kaszy kuskus, niepełne pół szklanki oleju spod suszonych pomidorów, suszone pomidory, połowę przygotowanej cebuli. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy dwa żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z połowy cytryny, świeżo startym imbierem i gałką muszkatołowa. Całość dokładnie blendujemy.
    Do soczewicy zielonej dodajemy niepełne pół szklanki oleju rzepakowego, pozostałą kasze kuskus, cebulę- całość dokładnie blendujemy. Dodajemy 2 żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz listki bazylii. Całość blendujemy na gładka masę.
    Foremkę o wymiarach 33 x 11 cm smarujemy odrobiną oleju i obsypujemy mąką jaglaną. Na dno wykładamy masę czerwoną, na wierzch masę z zielonej soczewicy. Całość pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pasztet podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować