Dwukolorowe rogaliki

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rogaliki w paski, jak zeberki upiekłam z dwóch rodzajów ciasta, białe na bazie mąki pszennej, a ciemne z mąki razowej. Są pełne błonnika, ale nie ciężkie. Super smakują z domową konfiturą, miodem i kubkiem ciepłego mleka.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zaczyn:
    30 g świeżych drożdży
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    1/4 szklanki letniego mleka

    Ciasto jasne:
    300 g mąki pszennej
    1 jajko
    2-3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki oleju

    Ciasto ciemne:
    150 g mąki pszennej razowej
    150 g mąki żytniej razowej
    1 jajko
    2-3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki mleka + 2 łyżki
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżki oleju

    dodatkowo:
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Dwukolorowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dwukolorowe rogaliki 1. Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Składniki na ciasto ciemne i jasne, oprócz oleju, włożyć do dwóch misek i wymieszać.
    Gdy zaczyn wyrośnie, rozdzielić go na pół i dodać do obu misek, zagnieść ciasto, olej dodać pod koniec mieszenia.
    Przykryć i odstawić , aby wyrosło.
    Wyjąć na blat najpierw ciemne ciasto i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia, odłożyć na bok.
  • Dwukolorowe rogaliki 2. Rozwałkować na blacie jasne ciasto. Posmarować je wodą przy pomocy pędzelka.
  • Dwukolorowe rogaliki 3. Ciemne ciasto położyć na jasnym , lekko docisnąć, przewałkować, aby się skleiło.
    Radełkiem lub nożem do pizzy podzielić placek na 12 części, zwinąć rogaliki i ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  • Dwukolorowe rogaliki 4. Odstawić na kilkanaście minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać czarnym i białym sezamem.
  • Dwukolorowe rogaliki 5. Upiec na złoto w temperaturze 180*C, wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować