Dwukolorowa babka na majonezie

4.33 (173 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka na majonezie, super miękka i wilgotna, w smaku po prostu pyszna. Bardzo łatwa i niedroga, wykonana praktycznie ze składników, które każdy ma w swojej kuchni.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ( na kaksówkę 25x11 cm )
    - 4 jajka
    - 3/4 szklanki cukru *
    - cukier waniliowy
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - 3 łyżki majonezu
    * szklanka o poj. 250 ml
    Dodatkowo
    - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki
Wystaw ocenę:

4.33 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Dwukolorowa babka na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksuję z cukrami na puszystą masę. Do masy, dalej miksując, stopniowo dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję majonez, wszystko dokładnie miksuję. 2/3 ciasta przelewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Do pozostałej części ciasta dodaję kakao, miksuję i wylewam na jasne ciasto.
    Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować