Babka na majonezie, super miękka i wilgotna, w smaku po prostu pyszna. Bardzo łatwa i niedroga, wykonana praktycznie ze składników, które każdy ma w swojej kuchni.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki ( na kaksówkę 25x11 cm )
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru *
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki majonezu
* szklanka o poj. 250 ml
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki
Dwukolorowa babka na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksuję z cukrami na puszystą masę. Do masy, dalej miksując, stopniowo dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję majonez, wszystko dokładnie miksuję. 2/3 ciasta przelewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Do pozostałej części ciasta dodaję kakao, miksuję i wylewam na jasne ciasto.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
Komentarze