Duszony schab z warzywami i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe - plastry schabu, warzywa i czerwona soczewica. Bardzo pożywne i niezwykle smaczne:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.10 plastrów schabu
    szklanka czerwonej soczewicy
    1 papryka
    1 opakowanie mrożonych warzyw (marchewka, kalafior, brokuł)
    1 opakowanie mini marchewek (opcjonalnie)
    sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, słodka papryka, tymianek
    olej do podsmażenia
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    koperek

Duszony schab z warzywami i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab pokroić na cienkie plastry, natrzeć solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i szczyptą tymianku. Obsmażyć na oleju z obu stron. Przełożyć do większego garnka, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu. Po upływie 25 minut dorzucić mrożone warzywa, pokrojoną w paseczki paprykę oraz wsypać przepłukaną soczewicę.
  • schab 2. Gdy warzywa i soczewica zmiękną (około 10 minut) dodać przecier pomidorowy, wymieszać, spróbować i ewentualnie bardziej doprawić. Posypać koperkiem. Danie jest kolorowe, bardzo sycące i aromatyczne, a przy tym robi się naprawdę szybko. Polecam :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy