Duszone gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy mięso mielone.
Kapustę szatkujemy drobno, zasalamy i wygniatamy. Po odsączeniu z nadmiaru wytrąconej wody dodajemy do mięsa.
Do tego dodajemy 3 jajka, kaszę mannę, nie ugotowany ryż , pieprz, sól i wyrabiamy.
2.Z gotowej masy formujemy zgrabne pulpeciki - kotleciki.
3.Obsmażamy na patelni z obu stron.
4.Przedkładamy do garnka i zalewamy sosem pomidorowym który robimy tak: do gotującej się wody wody, dodajemy passatę pomidorową, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, wsypujemy mielone papryki, dodajemy miodu i gotujemy chwilkę - 5 min, po czym zagęszczamy zasmażką III stopnia i gorącym sosem zalewamy gołąbki i dusimy około 50-60 minut. W razie potrzeby można dolać wody jakby sos wyszedł za gęsty. Nakładamy i zajadamy.
Komentarze