Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nasza rodzima kuchnia, to zdecydowane smaki! Albo coś jest zdecydowanie kwaśne, albo zdecydowanie słodkie w swoim wyrazie, itd. Zupełnie inaczej jest w krajach Azji... Różne smaki przenikają się w tej samej potrawie i tym samym zwiększają paletę doznań u konsumenta, w tym samym momencie... Z takiej potrzeby zrodził się mój kolejny przepis. Jest to zainspirowana kuchnią wietnamską, wołowina w orientalnym sosie słodko kwaśnym, z dodatkiem ananasa i pieczarek, a podana z delikatnym ryżem jaśminowym. Czy ten smak jest w stanie pobudzić zmysły u typowego mieszkańca naszego kraju? No cóż, zachęcam do podjęcia takiej próby, bo przygotowanie tego dania nie jest trudne. Zatem próbujcie, a ja życzę smacznego!

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wołowiny (łopatka)

    2 szalotki

    4 ząbki czosnku

    3 łyżki oleju sezamowego

    1 trawa cytrynowa

    125 g pieczarek

    500 ml wrzątku

    1 szklanka ryżu jaśminowego

    1 pęczek szczypiorku

    2 ostre papryczki chili

    1 czerwona papryka

    1 zielona papryka

    1 ananas

    100 g cukru palmowego

    1/3 łyżeczki soli

    90 ml octu ryżowego

    1 łyżka mielonej czerwonej papryki

    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym 1. Zaczniemy od wołowiny, którą kroimy w kostkę (rozmiar dowolny, aczkolwiek im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy danie).

    Wołowinę obsmażamy na oleju, dodajemy posiekane szalotki, a po chwili posiekany czosnek.

    Oczyszczone i pokrojone pieczarki dodajemy po 2 minutach, mieszamy, dusimy na średnim ogniu wraz z rozgniecioną trawą cytrynową. Po 5 minutach dodajemy wrzątek, dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę (po tym czasie usuwamy trawę cytrynową). Następnie dusimy 30 minut na dużym ogniu.



    W tym czasie przygotowujemy dodatki do sosu.



    Papryki drobno siekamy.

    Ananas obieramy, część drobno kroimy, resztę zjadamy.



    Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, mieszamy razem z cukrem, solą, słodką mieloną papryką oraz octem.

    Dusimy przez 15 minut, łączymy z mąką wymieszaną w zimnej wodzie (100 ml). Dokładnie rozrabiamy.

    Danie podajemy z ryżem jaśminowym i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować