Duszona wątróbka z kluskami kładzionymi

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kluski z gulaszem bardzo smakują mojej żonie.

Składniki:

  • Kluski:
    ● 20 dag mąki
    ● 2 jajka
    ● łyżka roztopionego masła
    Gulasz:
    ● 60 dag wątróbki drobiowej
    ● 2 cebule
    ● marchewka
    ● kawałek korzenia pietruszki
    ● łyżeczka majeranku
    ● szczypta cząbru
    ● mąka
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej
    ● 1/2 drobiowej kostki rosołowej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Duszona wątróbka z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy
    z błon, myjemy i osuszamy.
    Obtaczamy w mące i obsmażamy
    na oleju.
  • 2. Warzywa obieramy. Cebule
    kroimy w półplasterki,
    a marchewkę i pietruszkę
    w plasterki. Dusimy na łyżce
    oleju. Mieszamy z wątróbką,
    dodajemy zioła, zalewamy
    3/4 szkl. wrzącej wody i dusimy
    10 minut pod przykryciem.
    Wkruszamy kostkę
    rosołową, zagotowujemy.
    Doprawiamy.
  • 3. Jajka dokładnie roztrzepujemy
    z 1/2 szklanki wody,
    wsypujemy mąkę i mieszamy
    drewnianą łyżką. Dodajemy
    masło i ponownie mieszamy.
    Łyżką, zanurzaną za
    każdym razem we wrzątku,
    formujemy podłużne kluski.
    Wkładamy do gotującej się
    osolonej wody. Gdy wypłyną,
    gotujemy ok. 3 minut,
    odcedzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cząber

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować