Duszona łopatka wołowa w sosie własnym

4.49 (166 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przyrządzone mięso jest niesamowicie kruche i delikatne w smaku.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g łopatki wołowej
    5 łyżek mąki
    50 ml oleju
    600 ml bulionu wołowego
    4 ogórki kiszone
    200 ml kwasu z ogórków kiszonych
    1 żółta papryka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona łopatka wołowa w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona łopatka wołowa w sosie własnym 1. Mięso kroimy na dowolne, większe kawałki. Obtaczamy w mące podsmażamy na oleju.
    Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone ogórki oraz kwas z ogórków. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 120 min. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy bez przykrycia 15 min. Mąkę (1 łyżka) mieszamy z zimną wodą (100 ml), dodajemy do całości, zagotowujemy, cały czas mieszając.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować