Drożdżowy Topielec

5 (143 ocen)

Nazwa ciasta pochodzi od sposobu jego wykonania :) Bardzo smaczne ciasto zapraszam :)

Składniki:

  • - 7 dkg drożdży
    - 40 dkg mąki + trochę do podsypania
    - 3/4 szklanki cukru
    - pół szklanki mleka
    - 12 dkg masła lub margaryny
    - 3 jajka
    - 100 g malin
    - 100 g mąki
    - 50 g masła lub margaryny
    - 50g cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowy topielec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy , posypujemy 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki , zalewamy letnim mlekiem, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po mniej więcej 15 minutach powinien być gotowy zaczyn. Mąkę mieszamy z zimnym masłem lub margaryną i jajkami. Wszystko razem tniemy i wyrabiamy ciasto. Ciasto mieszamy z zaczynem i znów wyrabiamy na gładką masę . Gotową kulę zanurzamy w zimnej wodzie i czekamy aż wypłynie. Kiedy to się stanie podsypujemy mąką, dodajemy cukier i znów wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy - najlepiej dużej bo ciasto mocno rośnie, nakładamy na wierzch maliny i przygotowaną ze 100g mąki, 50 g cukru pudru i 50g mąki kruszonki i pieczemy w 180C ( ja mam termoobieg) przez około godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować