Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi

4.5 (195 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni jest bardziej wilgotne, dłużej zachowuje świeżość, a jednocześnie jest puszyste i zdrowe. Śliwki węgierki i wiórki kokosowe dopełniają jesienne smaki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 1/2 kg
    jajko - 1 szt.
    puree z dyni - 200 g
    świeże drożdże – 20 g
    letnie mleko - 1/4 szk.
    masło - 35 g
    cukier - 150 g
    szczypta soli


    PONADTO:
    śliwki – 300 g
    wiórki kokosowe – 3 łyżki

    KRUSZONKA:
    mąka krupczatka – 70 g
    masło – 50 g
    cukier drobny – 50 g
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami Desery

Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki kruszonki rozetrzeć do uzyskania grudek. Na czas przygotowywania ciasta kruszonkę przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.
  • 2. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Gotowy rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiać, a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x36 cm. Foremkę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.
  • 5. Gdy ciasto wyrośnie posypać je po wierzchu wiórkami kokosowymi, ułożyć śliwki bez pestek i posypać kruszonką.
    Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec 35- 40 minut.
    Upieczone ciasto zostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Owoce Drożdże Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować