Ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni jest bardziej wilgotne, dłużej zachowuje świeżość, a jednocześnie jest puszyste i zdrowe. Śliwki węgierki i wiórki kokosowe dopełniają jesienne smaki.
3 godz.
Składniki:
mąka pszenna typ 650 - 1/2 kg
jajko - 1 szt.
puree z dyni - 200 g
świeże drożdże – 20 g
letnie mleko - 1/4 szk.
masło - 35 g
cukier - 150 g
szczypta soli
PONADTO:
śliwki – 300 g
wiórki kokosowe – 3 łyżki
KRUSZONKA:
mąka krupczatka – 70 g
masło – 50 g
cukier drobny – 50 g
Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki kruszonki rozetrzeć do uzyskania grudek. Na czas przygotowywania ciasta kruszonkę przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.
2.Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Gotowy rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
4.Gdy podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiać, a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x36 cm. Foremkę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.
5.Gdy ciasto wyrośnie posypać je po wierzchu wiórkami kokosowymi, ułożyć śliwki bez pestek i posypać kruszonką.
Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec 35- 40 minut.
Upieczone ciasto zostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Komentarze