Drożdżowy placek z morelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru
2. Przelej mleko z drożdżami do miski, dodaj odrobinę mąki, aby zrobić rozczyn
3. Oddziel żółtka od białek, do żółtek dodaj cukier i wanilię i ucieraj do białości
4. Wyrośnięty rozczyn połącz z utartymi żółtkami, dodaj powoli pozostałą mąkę
5. Ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy
6. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione masło i wyrabiaj jeszcze dobrą chwilę .
7. Wyrobione ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia .
8. Wyrównaj z pomocą małego wałeczka do ciasta.
9. Pozostaw do wyrośnięcia ( do podwojenia grubości ciasta)
10. Morele umyj, podziel na połówki
11. Pod koniec wyrastania ciasta rozłóż na jego powierzchni morele skórką do powierzchni ciasta
12. Wyrośnięte ciasto włóż do pieca nagrzanego do 170*C.
13. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem i pokrój ciasto na kwadraty
Komentarze