Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną

4.48 (186 ocen)

Puszysty chleb drożdżowy z dodatkiem sporej ilości kaszy gryczanej. Sycący, lekko wilgotny, przepyszny!

Składniki:


  • 1 szklanka wody
    20 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    250 g ugotowanej kaszy gryczanej
    500 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    Oraz: jajko do posmarowania
    Sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać mąkę, sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier.

    Do misy wsypać ugotowaną (na sypko w osolonej wodzie) kaszę, wlać rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko.

    Przełożyć do formy (długa keksówka) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.

    Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kasza Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować