Drożdżowy chleb dyniowy

0 (0 ocen)

Kolejny chlebek dyniowy, tym razem drożdżowy. Delikatny i mięciutki niczym bułeczka :) Ma ładny, dzięki dyni, kolorek i dłużej zachowuje świeżość

Składniki:


  • 350 g pieczonej dyni
    100 g mleka
    1 łyżeczka cukru
    15 g drożdży
    1 łyżka oleju rzepakowego
    650 g mąki pszennej typ 650
    8 g soli

Drożdżowy chleb dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Dynię obrać ze skóry, miąższ wrzucić do garnuszka, zmiksować blenderem na puree.

    Do pojemnika robota wsypać mąkę i sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do pojemnika z mąką, dodać puree z dyni i olej. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

    Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko i uformować podłużny bochenek. Włożyć do formy 15x28cm. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (30-40 minut).

    Po tym czasie chleb naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec 20 minut, obniżyć do 180 i piec jeszcze 30 minut. Gdyby chleb się za szybko rumienił przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy