Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pulchne ciasto drożdżowe, masa twarogowa, jagody i orzeźwiający lukier miętowy. Spróbujcie?

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    25 g. drożdży
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    100 g. masła.
    Masa twarogowa:
    250 g. twarogu
    2 łyżki budyniu
    2 łyżki cukru
    1 żółtko
    Dodatkowo:
    1 szklanka jagód
    Lukier:
    2 łyżki suszonych liści mięty
    gorąca woda
    5-6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem. 1. Masło roztopić. Zostawić do przestudzenia.
    Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wbić jajka.
    Wymieszać. Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło.
    Wyrobić gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem. 2. Przygotować masę twarogową.
    Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.
    Dodać cukier, budyń w proszku i żółtko. Ponownie rozgnieść widelcem i wymieszać.
    Jagody oczyścić i umyć.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt.
    Na ciasto wyłożyć masę twarogową i rozsmarować. Następnie wyłożyć jagody.
  • Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem. 3. Ciasto zawinąć jak roladę. Następnie pokroić w plastry.
    Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić na 15 minut do napuszenia.
  • Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.
  • Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem. 5. Suszone liście mięty włożyć do filiżanki. Zalać wrzątkiem do 1/3 wysokości.
    Przykryć i odstawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, przecedzić przez sitko.
    Dwie łyżki naparu, wlać do miseczki. Dodać cukier puder i mieszać
    do powstania gładkiego lukru.

    Wystudzone bułeczki, polukrować.

Porady

Jeśli nie lubicie mięty, polecam zwykły lukier z soku z cytryny i cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować