Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić. Zostawić do przestudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wbić jajka.
Wymieszać. Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło.
Wyrobić gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2.Przygotować masę twarogową.
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.
Dodać cukier, budyń w proszku i żółtko. Ponownie rozgnieść widelcem i wymieszać.
Jagody oczyścić i umyć.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt.
Na ciasto wyłożyć masę twarogową i rozsmarować. Następnie wyłożyć jagody.
3.Ciasto zawinąć jak roladę. Następnie pokroić w plastry.
Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić na 15 minut do napuszenia.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.
5.Suszone liście mięty włożyć do filiżanki. Zalać wrzątkiem do 1/3 wysokości.
Przykryć i odstawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, przecedzić przez sitko.
Dwie łyżki naparu, wlać do miseczki. Dodać cukier puder i mieszać
do powstania gładkiego lukru.
Wystudzone bułeczki, polukrować.
Porady
Jeśli nie lubicie mięty, polecam zwykły lukier z soku z cytryny i cukru pudru.
Komentarze