Drożdżówki z truskawkami i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Odchudzone drożdżówki

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
    200 g mąki żytniej T720
    2 jajka
    1/2 szklanki słodzika, u mnie erytrytol
    40 g drożdży + łyżeczka cukru
    1 szklanka mleka
    dodatkowo:
    350 g truskawek
    40 g płatków owsianych
    1/2 łyżki miodu
    garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z truskawkami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego mleka i odstawić aż się spienią. Do miski wsypać mąki i cukier, wlać resztę mleka, drożdże, dodać 1 całe jajko i 1 żółtko. Całość zagnieść lub wyrobić robotem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Można tez odstawić na noc do lodówki.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać krążki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białko jaja lekko roztrzepać i posmarować ciasto. truskawki pokroić i obsypać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Rozłożyć na cieście. Płatki wymieszać z miodem i zmielonymi orzechami i posypać po wierzchu drożdżówek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka żytnia Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować