Drożdżówki z truskawkami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego mleka i odstawić aż się spienią. Do miski wsypać mąki i cukier, wlać resztę mleka, drożdże, dodać 1 całe jajko i 1 żółtko. Całość zagnieść lub wyrobić robotem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Można tez odstawić na noc do lodówki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać krążki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białko jaja lekko roztrzepać i posmarować ciasto. truskawki pokroić i obsypać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Rozłożyć na cieście. Płatki wymieszać z miodem i zmielonymi orzechami i posypać po wierzchu drożdżówek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Smacznego :)
Komentarze