drożdżówki z serem i jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne drożdżówki

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    Rozczyn na ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    50 ml ciepłego mleka
    2 łyżki mąki pszennej

    Ciasto właściwe:
    450-470 g mąki pszennej
    150 ml ciepłego mleka
    4 żółtka
    100 g roztopionego i chłodzonego masła
    70 g cukru

    Ser:
    ok 450 – 500 g twarogu
    2 – 3 żółtka
    2 łyżki cukru pudru (do smaku, można dać więcej lub mniej)
    Łyżeczka soku z cytryny
    jagody, mogą być mrożone

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Drożdżówki z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • s 1. Sposób wykonania:

    Rozczyn na ciasto:
    Drożdże wymieszać z cukrem, gdy się rozpłyną dodać ciepłe mleko i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

    Ciasto właściwe:
    Białka oddzielić od żółtek (4 szt.). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierać około 5 minut. Do miski wsypać mąkę, masło ostudzone, ciepłe mleko, ubite jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić rękoma lub w maszynie miksującej do ciasta. Wyrabiać około 5 minut. Gotowe ciasto podsypać delikatnie mąką i odstawić do miski na około 1 godzinę. Przykryć ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

    Ser:
    Ser połączyć z cukrem, sokiem z cytryny i żółtkami. Zblendować na gładką masę.

    Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na około 1cm -1 ,5 cm grubości. Wykrawać dużą szklanką koła. W środku kółek zrobić wgłębienie np. literatką (dnem). Docisnąć mocno kilka razy. Koła układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wgłębienie nakładać ser i jagody. Można dodać sam ser, nutellę lub ser z brzoskwiniami. Dowolnie można tu tworzyć drożdżówki. Można posmarować białkiem.
    Gotowe drożdżówki piec około 20 – 25 minut temp na wstępie 180 stopni, po 5 minutach można zmniejszyć do 160-175. Obserwować, aby się nie przyrumieniły za mocno.

    Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować