Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 6 łyżek letniego mleka. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać pozostały cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, resztę letniego mleka, mąkę i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Zagnieść ciasto ręcznie (jeśli klei się do rąk, podsypać mąką), nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotować masę serową. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki włożyć do miseczki i ucierać palcami póki nie powstanie kruszonka.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać dużym kubkiem kółka. W każdym kółku dnem szklanki formować miejsce na ser. Nałożyć masę serową, każdą drożdżówkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 20-25 minut (do ładnego zarumienienia).
Komentarze