Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CISTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozkruszamy w misce, zasypujemy cukrem i łączymy z ciepłym mlekiem. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (opcjonalnie można dosypać mąki ). Z ciasta formujemy kulki, a następnie rozwałkowujemy je na placuszki o grubości 2 cm (bułeczki ładnie rosną w piekarniku) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 min.
Piekarnik nastawiamy na 190 st.C
2.NADZIENIE SEROWE:
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. W placuszkach robimy wgniecenie (najlepiej użyć do tego szklanki), nakładamy łyżką nadzienie. Brzegi smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 min do zarumienienia brzegów.
Komentarze