Drożdżówki z serem

4.5 (150 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Słodkie ciasto drożdżowe z delikatnym serowym wnętrzem... :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
    220 ml mleka
    40 g świeżych drożdży
    55 g cukru trzcinowego

    500 g mąki pszennej
    1 jajko
    60 g miękkiego masła
    1/2 łyżeczki soli
    NADZIENIE :
    1 jajko
    60 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    400 g twarogu
    100 g gęstego jogurtu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CISTO DROŻDŻOWE:
    Drożdże rozkruszamy w misce, zasypujemy cukrem i łączymy z ciepłym mlekiem. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.

    Do miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (opcjonalnie można dosypać mąki ). Z ciasta formujemy kulki, a następnie rozwałkowujemy je na placuszki o grubości 2 cm (bułeczki ładnie rosną w piekarniku) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 min.
    Piekarnik nastawiamy na 190 st.C
  • 2. NADZIENIE SEROWE:
    Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. W placuszkach robimy wgniecenie (najlepiej użyć do tego szklanki), nakładamy łyżką nadzienie. Brzegi smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 min do zarumienienia brzegów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować