drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżówki z serem były częstym gościem w moim rodzinnym domu, więc postanowiłam przywołać wspomnienia i przenieść się na chwilę do czasów beztroskiego dzieciństwa, siedzenia przed piekarnikiem z kubkiem kakao i obserwowania jak rosną

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na ok. 18 niedużych sztuk

    CIASTO:
    400g mąki
    2 jajka
    50g cukru
    2 cukry waniliowe
    42 g drożdży (1 mała kostka)
    175 ml mleka
    50g rozpuszczonego masła

    NADZIENIE:
    500g twarogu
    1 jajko
    2-3 łyżki miodu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka pasty waniliowej

    KRUSZONKA:
    1 łyżka ciepłego masła
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru pudru

    + 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE: twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajko, miód, mąkę i pastę waniliową. Dokładnie mieszamy.

    CIASTO: Mąkę i cukier wsypujemy do miski i dodajemy jajka. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże – wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy dłońmi. Dzielimy je na 2 części.
  • drożdżówki 2. DROŻDŻÓWKI: 1 część ciasta wałkujemy na prostokąt. Na cieście rozkładamy równomiernie 1/2 porcji twarogu. Gotowy placek z serem składamy na 3 części, tak, by powstał nam prostokąt. Ostrym nożem kroimy prostokąt na 8-9 kawałków, każdy kawałek skręcamy – formując drożdżówki. Gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem
  • drożdzówki 3. KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki wkładamy do blendera i mieszamy przez ok 1 minutę. Gotową kruszonką posypujemy posmarowane drożdżówki.
  • 4. PIECZENIE: Gotowe drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor.

    Idealne jeszcze lekko ciepłe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować