Drożdżówki z serem

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne, śmietankowe drożdżówki z serem w sam raz na śniadanko lub do pracy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto drożdżowe:
    1/2 kg mąki tortowej
    3 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    cukier wanilinowy
    1/2 szklanki cukru
    olejek śmietankowy
    3 duże łyżki miękkiej margaryny
    1/2 kostki drożdży(50g)
    Masa serowa:
    1/2 kg sera białego
    olejek śmietankowy
    cukier wanilinowy
    1 żółtko
    3 łyżki cukru

    białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże należy rozpuścić z odrobiną cukru, mleka i odstawić na 10 minut.
    W tym czasie ser miksujemy z cukrem wanilinowym, 3 łyżkami cukru, żółtkiem i olejkiem śmietankowym.
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajka, szczyptę soli, cukier wanilinowy, olejek śmietankowy i rozczyn. Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie posypujemy mąką tak aby powstała gładka konsystencja. Pod koniec dodajemy margarynę i zagniatamy dalej. Ciasto powinno być mięciutkie. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Gdy podwoi swoją objętość należy je rozwałkować i rozsmarować na nim ser. Ciasto zwijamy na trzy, tzn, jeden brzeg ciasta kładziemy do połowy a potem drugi brzeg ciasta na ten położony przed chwilą.
    Kroimy ciasto jak roladę na paski i skręcamy dwa razy każdy pasek ciasta. Drożdżówki smarujemy białkiem.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 20 minut.
    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować