Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże należy rozpuścić z odrobiną cukru, mleka i odstawić na 10 minut.
W tym czasie ser miksujemy z cukrem wanilinowym, 3 łyżkami cukru, żółtkiem i olejkiem śmietankowym.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajka, szczyptę soli, cukier wanilinowy, olejek śmietankowy i rozczyn. Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie posypujemy mąką tak aby powstała gładka konsystencja. Pod koniec dodajemy margarynę i zagniatamy dalej. Ciasto powinno być mięciutkie. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Gdy podwoi swoją objętość należy je rozwałkować i rozsmarować na nim ser. Ciasto zwijamy na trzy, tzn, jeden brzeg ciasta kładziemy do połowy a potem drugi brzeg ciasta na ten położony przed chwilą.
Kroimy ciasto jak roladę na paski i skręcamy dwa razy każdy pasek ciasta. Drożdżówki smarujemy białkiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 20 minut.
Smacznego!
Komentarze